Home Forum
Forum
Witamy, Gościu Serdeczny
ProszÄ™ zaloguj siÄ™ albo zarejestruj.    Nie pamiÄ™tasz hasÅ‚a?
Windows czy Linux
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: Windows czy Linux
Hunter
Moderator
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Windows czy Linux 2 lat(a), 11 mies. temu Oklaski: 1
Zdania na ten temat sÄ… podzielone. Jaki system jest wg. was lepszy?

Zapraszam do dyskusji.

Zaloguj siÄ™ Zaloguj siÄ™
  Administrator wyłączyÅ‚ możliwość wysyÅ‚ania postów przez anonimowych użytkowników.
dawdler
Sunday gamer
graphgraph
O:Windows czy Linux 2 lat(a), 11 mies. temu Oklaski: 0
IMO Windows, chociaż już i tak MS musi płacić karę na swój monopol w Europie. Z linuksem obcowałe, i owszem, ale Vista jest... lepsza? W każdym razie - na swoim kompie mam i Vistę, i XP, i Ubuntu.

Administrator wyłączyÅ‚ możliwość wysyÅ‚ania postów przez anonimowych użytkowników.
Ancient Lord
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna be.player Miejsce: Kraków Urodziny: 05/15
IMO lepszy Windows, ale nie mogę do końca uczciwie stwierdzić, gdyż mimo, że obcowałem z różnymi wersjami Linuxa, to była to krótka praca. Z Windowsem natomiast idę przez życie już kilkanaście lat i nie narzekam, chociaż mogłoby być lepiej ;]

Balka
Admin
graph
Ogólnie to uważam, że Linux bije na głowę systemy kolosa z Redmond, chociaż przez to że często gram i jestem bardziej przyzwyczajony to korzystam z windowsów.

Divi
Sunday gamer
graphgraph
Ja bardziej cenię Windowsy, poniważ to ich używam. Nigdy nie sięgnąłem po Linuxa, ponieważ nie chce mi się eksperymentować. Poza tym XP, po tylu łatkach i trzech Service Pack'ach jest już prawie idealny.

Pazcyn
Sunday gamer
graphgraph
O:Windows czy Linux 2 lat(a), 10 mies. temu Oklaski: 0
Linux jest mniej awaryjny, ma mniej błędów niż Windows, lecz jest trudny w obsłudze no i nie jest tak popularny. Nie są tworzone dobre gry na Linuxa, a szkoda. Jako, że jestem graczem to niestety muszę pozostać przy "Oknach"

Kroku155
nOOb
graphgraph
Z tym że linux jest trudny, absolutnie się z tym nie zgadzam! Nikt nie każe wam kożystac odrazu z Fedory. Ubuntu jest dziecinnie prostym linuxem. Co do wielkich panów graczy, są projekty typu "wine" i przy odpowiedniej konfiguracji odpalisz każdą gre. Uprzedzam posty ktore moga sie pojawic. Kilka odpowiednich paczek i mamy dyski NTFS. Linux nie obsuguje plikow samowykonywalnych? A z kąd! Kolejna paczuszka i mamy instalki pod linuxem ;)I co najwazniejsze, działajace aktualizacje! Czyli to czego microsoft nigdny nie bedzie mial! Ktos powie, "w windows jest windows update". Tak jest, ale gown* warty. Czy w tym calym WU wypuszczanie sa aktualizacje jądra systemowego? Nie! W linuxie owszem. Czy windows zmiesci sie na jednej lub dwóch dyskietkach? Nie! Linux owszem (dystrybucja Flopix). Jedni mowia ze instalacja linuxa jest trudna, nie w ubuntu! Dasz mu wolne miejsce a sam zrobi sobie potrzebne partycje, wystarczy czytac to co się robi. Czy windowsa odpalisz z płyty bez instalacji? Nie! W linuxsie nie masz tych problemow, odpalisz bez problemu. Mamy tu funkcjie Live! Pod linuxa nie pisze sie wirusow (było kilka prob lecz konczyly sie na tym ze ofiara musiala z poziomu konsoli odpalic intruza, nikt o zdrowych zmyslach by tego nie zrobil), wiec jest bezpieczniejszy i wydajniejszy (pozegnaj zasobożerne antywirusy) Porozmawiajmy o wygladzie. W windowsie mamy "Areo" Gdy je właczymy system zwalnia o około 10% - 15%. W linuxie mamy compiza. Był on dostepny w linuxach juz od paru łaaadnych lat. I jest mniej zasobozerny, i ma wiecej efektow! Teraz pomowmy o sterownikach zrobie to podpierajac sie przykładem mojego kombajnu (urzadzenie wielofunkcyjne). W windows trwa to okolo 20min a w linuxie jakąs minute. I czy nie fajnie miec taki system w komuterze? Nie milej pracowało by się wam z inteligentnym OS'em? To tylko kilka przykładow ktorych jest wiele! Ci ktorzy wiedza o co chodzi, zgodza sie ze mna, ci ktorzy lubia eksperymentowac i poznawac mozliwosci oprogramowania niech sproboja. Ci ktorzy są zatwardzialymi windowsiarzami nimi pozostana, i benda co 3- 4 miechy robic formata i instalowac service packi! Im już się raczej nie da pomoc! Pozdrawiam Kroku155

Pazcyn
Sunday gamer
graphgraph
Jako że widzę, że pojawił się ekspert to ośmielę się zadać parę pytań. Kiedyś miałem linuxa, ale go nie używałem no właśnie z powodu obsługi i braku chęci by się jej nauczyć.
1. Czy równie łatwo można odpalić na linuxie programy, pozornie jak się teraz dowiedziałem przeznaczone tylko na Windows?
2. Ile wersji systemu oferuje Linux?
3. Jak wygląda dystrybucja systemu, ile waży instalka?
4. Gdybym chciał przejść na Linux'a od czego powinienem zacząć, jak się odnaleźć w nowym środowisku?
5. Jaką dystrybucje powinien wybrać gracz?
Sam bym pewnie przeszedł na Linux gdyby nie to, że nie tylko ja korzystam z komputera. No i rodzina nie chcę go mieć.

Ostatnio zmieniany: 2009/03/29 10:25 Przez Pazcyn.
Kroku155
nOOb
graphgraph
Jako że widzę, że pojawił się ekspert to ośmielę się zadać parę pytań. Kiedyś miałem linuxa, ale go nie używałem no właśnie z powodu obsługi i braku chęci by się jej nauczyć.
1. Czy równie łatwo można odpalić na linuxie programy, pozornie jak się teraz dowiedziałem przeznaczone tylko na Windows?
2. Ile wersji systemu oferuje Linux?
3. Jak wygląda dystrybucja systemu, ile waży instalka?
4. Gdybym chciał przejść na Linux'a od czego powinienem zacząć, jak się odnaleźć w nowym środowisku?
5. Jaką dystrybucje powinien wybrać gracz?
Sam bym pewnie przeszedł na Linux gdyby nie to, że nie tylko ja korzystam z komputera. No i rodzina nie chcę go mieć.

Juz odpowiadam

1. Słuzą do tego programy tzw. emutalory środowisk Windowsowych. Lecz wiele programow ma swoje linuxowe odpowiedniki
2. Linux oferuje niezliczona ilosc wersji. O kazdą z nich obsluguje się nieco inaczej. Każdy z nich ma inne zadania. Na początek polecam Ubuntu. Potem można przesiaść na Debiana. Ubuntu jest łatwiejsza wersja Debiana. Oczywiscie każda dystrybucja jest absolutnie darmowa.
3. Instalka np. ubuntu waży okolo 700mb. Jeżeli w windows mamy po instalacji goły system i kilka aplikacji. To w linuxie mamy odrazu: komunikator internetowy, mozille, odtwarzacz muzyki i filmow razem z kodekami, i pakiet biurowy.
4. Polecam fora internetowe o linuxach (nie bede dawac linkow bo nie chce tu robic reklamy innych for) Lub gotwą wiedze czyli ksiązki o linuxie. W przypadku debiana została wydana "biblia debiana" Co prawda system z ksiązka kosztuje okolo 70zł (9zł kosztuje płyta z debianem, w pudelku i z nadrukiem na płycie). Za tą cene mamy system i kompletną wiedze na jego temat. Poza tym każdy program ma swojego "manuala" czyli plik tekstowy z kompendium wiedzy na temat programu.
5. Myśle ze chyba każdy linux od ubuntu w góre bedzie dobry. Ważne jest to jak "Ty" bedziesz umiał go skonfigurowac. Co do rodziny. Mam ten sam problem. Dlatego trzymam windowsa XP w komputerze.

Myśle ze troszke pomoglem Pozdrawiam

Balka
Admin
graph
Do ubuntu także została wydana "biblia" jej cena to nieco ponad 100zł. Myślę, że na początek możesz skorzystać z wersji LIVE, wiem że na pewno ubuntu takową oferuje. Tzn. nie trzeba go instalować tylko startuje z płyty i możemy się z nim zapoznać.

Mam też jedno pytanko do naszego experta sam dużo nie korzystam z linuxów więc nie wiem. Czy te emulatory typu wine czy cenega(chyba tak co się nazywało) nie zmniejszają wydajności głównie w grach.

Systemu typu Unix oczywiście są niezawodne i bardzo dobre ale tak czy tak nic nie zastąpi Macków jeśli chodzi o tworzenie grafiki komputerowej.

Co do wydajności Visty oczywiście z włączonym areo (bez niego jest paskudna) to z SP1 i hotfixami i innymi upgradami wiele gier chodzi tak samo jak na XP a niektóre nawet szybciej. Oczywiście trzeba mieć do tego nie najgorszy komputer.

Hunter
Moderator
graphgraph
O:Windows czy Linux 2 lat(a), 10 mies. temu Oklaski: 1
Kroku155 napisał:
Ci ktorzy są zatwardzialymi windowsiarzami nimi pozostana, i benda co 3- 4 miechy robic formata i instalowac service packi! Im już się raczej nie da pomoc! Pozdrawiam Kroku155

Mój Windows stoi już jakieś 6 lat i nie był ani razu formatowany (i nie "bendzie"), wystarczy o niego dbać, a nie robić burdel instalując wszystko co popadnie.

Kroku155 napisał:
Słuzą do tego programy tzw. emutalory środowisk Windowsowych. Lecz wiele programow ma swoje linuxowe odpowiedniki

Ale to oznacza, że trzeba się cackać z tymi wszystkimi emulatorami, bo a to jeden nie zadziała, inny zadziała źle itp. Tu jednak władzę trzymają "Małomiękkie Okna".

Kroku155 napisał:
Linux oferuje niezliczona ilosc wersji. O kazdą z nich obsluguje się nieco inaczej. Każdy z nich ma inne zadania. Na początek polecam Ubuntu. Potem można przesiaść na Debiana. Ubuntu jest łatwiejsza wersja Debiana. Oczywiscie każda dystrybucja jest absolutnie darmowa.

Heh, nie wiedziałem, że Ubuntu to odmiana Linuxa. Sam mam Linuksiora na płytce (i z niej jest odpalany), ale jakoś nigdy go nie uruchomiłem.

Kroku155 napisał:
I co najwazniejsze, działajace aktualizacje! Czyli to czego microsoft nigdny nie bedzie mial! Ktos powie, "w windows jest windows update". Tak jest, ale gown* warty. Czy w tym calym WU wypuszczanie sa aktualizacje jądra systemowego? Nie! W linuxie owszem.

No jak nie, są wypuszczane aktualizacje jądra systemowego, wprawdzie w niewielkich ilościach, ale zawsze coś.

Kroku155 napisał:
Czy windows zmiesci sie na jednej lub dwóch dyskietkach? Nie! Linux owszem (dystrybucja Flopix).

No no, to musi być niezły system, skoro da się go spakować do 1 lub 2 dyskietek o pojemności 1,44mb.

Widzę, że temat robi się ciekawy

Kroku155
nOOb
graphgraph
Ekspertem absolutnie nie jestem. Poprostu dużo w tym siedze. Co do postów. Wine zadziała pod kazdym programem. Nie mam tu zbyt wiele kabinowania. Poprostu wskazujesz programowi plik exe i masz program. Unix to kozenie linuxa. Flopix to system ktory naprade miesci sie na dwoch dyskietkach. Co do aktualizacji. To wiekszosc aktualizacji rowna sie "sprawdzeniem oryginalnosci" Moze i aktualizacje jądra są, lecz nie mozemy edytowac jadra tak jak w linuxie. Swoją droga. To innowacyjne, szałowe, niezawodne jadro w ktore ma byc wyposazony windows 7 prawdopodobnie nigdy nie powstało i nie powstanie. W7 raczej bedzie miał zmodyfikowane jądro Visty. Wiec raczej z Se7enem nie bedzie "szału". Temat robi się ciekawy. Na innych forach przy takich tematach odrazu robił się kocioł i zwolennicy systemow obrzucali sie błotem nawzajem

Balka
Admin
graph
Na taki "kocioł" u nas na razie jest za mało userów. Wiem, że Unix to kożenie linuxa. W sumie Unix jest stosowany ale nie w celach prywatnych.

Jak już wielokrotnie pisałem cenie linxa, ale choćby skały srały to pisanie komend w konsoli nie będzie wygodniejsze do klikania w okienka. Tak wiem każdy linux ma teraz nakładkę graficzną ale i tak najważniejsze operacje wprowadza się z klawiatury.

Co do sevena to miałem okazję go przetestować (ofc wersję beta) i spisuje się bardzo dobrze, ale tylko na maszynie wirtualnej i dość krótko albo można było stwierdzić jak jest stabilny. Więcej o windows 7 TUTAJ

Z tego co pamiętam to miałem pewne problemy z wine ale było to już dawno i pewno z mojej winy.

Do góry