Home Forum
Forum
Witamy, Gościu Serdeczny
ProszÄ™ zaloguj siÄ™ albo zarejestruj.    Nie pamiÄ™tasz hasÅ‚a?
Gothic, czy The Elder Scrolls?
(1 wejść) 1 Gość
W dół
TEMAT: Gothic, czy The Elder Scrolls?
Ancient Lord
Admin
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna be.player Miejsce: Kraków Urodziny: 05/15
Gothic, czy The Elder Scrolls? 3 lat(a), 2 mies. temu Oklaski: 0
Siemka. Przedstawiam Wam nieśmiertelne pytanie - Gothic, czy seria TES?
Na tym polu ciągle toczone są boje, pomiędzy tymi dwoma armiami graczy. Każda strona konfliktu uważa, że to właśnie oni mają rację. A jak Wy myślicie?

Ja osobiście murem stoję za serią The Elder Scrolls. Chociaż pierwszy Gothic naprawdę mnie wciągnął, to prawdziwy zachwyt przeżyłem obcując z Morrowindem. W Arenę i Daggerfalla nie zdołałem pograć - brak dystrybucji ani możliwości jakiegokolwiek kupna. Oblivion uraczył mnie jeszcze lepszą rozgrywką niż niemal genialny Morrowind i dla mnie nie ma mu równych. Z Gothicem natomiast miałem mieszane uczucia. Realia świata niezbyt mi odpowiadały już od pierwszej części, ale mimo to cała seria - od 1 do 3 - trzyma wysoki poziom

Zaloguj siÄ™ Zaloguj siÄ™
  Administrator wyłączyÅ‚ możliwość wysyÅ‚ania postów przez anonimowych użytkowników.
Hunter
Moderator
graphgraph
O:Gothic, czy The Elder Scrolls? 3 lat(a), 2 mies. temu Oklaski: 1
Ja stoję za serią Gothic. To naprawdę dobra i przemyślana produkcja, z wyjątkiem części 3 i dodatku, która już nie trzymała klimatu jak poprzedniczki. IMO najlepszą częścią serii jest Gothic 2 Noc Kruka.
W tej grze (a zwłaszcza w pierwszej części) nikt nie uważa cię za bohatera, prędzej za kretyna, któremu wydaje się, że uratuje świat. Ciągle wiesz, że musisz się podporządkować zasadom, bo inaczej "w ryja" ;P

A Morrowind...mam, ale jakoś nigdy nie mogłem się doń przekonać. Niby wszystko fajnie, ale jakoś tak słabo wytłumaczone, ogólnie trochę słabizna. Może i gra nie jest liniowa, ale jest za to tak otwarta, że można się pogubić. W Gothicu też niekiedy trzeba pomyśleć, ale logicznie to składa się w jedną spójną całość.

Administrator wyłączyÅ‚ możliwość wysyÅ‚ania postów przez anonimowych użytkowników.
Ancient Lord
Admin
graphgraph
Płeć: Mężczyzna be.player Miejsce: Kraków Urodziny: 05/15
O:Gothic, czy The Elder Scrolls? 3 lat(a), 2 mies. temu Oklaski: 0
Hunter napisał:
Ja stoję za serią Gothic. To naprawdę dobra i przemyślana produkcja, z wyjątkiem części 3 i dodatku, która już nie trzymała klimatu jak poprzedniczki. IMO najlepszą częścią serii jest Gothic 2 Noc Kruka.
IMO Gothic 3 nie jest taki zły, ale mówię to oglądając grę "zza ramienia". Co do Zmierzchu Bogów - klapa jak mało co.

Hunter napisał:
W tej grze (a zwłaszcza w pierwszej części) nikt nie uważa cię za bohatera, prędzej za kretyna, któremu wydaje się, że uratuje świat. Ciągle wiesz, że musisz się podporządkować zasadom, bo inaczej "w ryja" ;P[/quote]
No w sumie to też mi się bardzo podobało w Gothicu. Prawie nigdy nigdy nie jesteś super-hiper kozakiem, który jest najlepszy. W Morrowindzie niestety na odwrót. Już na 3 poziomie doświadczenia przy dobrej znajomości gry (nie chodzi o wykorzystywanie bugów) możnay było rozgromić całe miasto pełne guardów.

Hunter napisał:
A Morrowind...mam, ale jakoś nigdy nie mogłem się doń przekonać. Niby wszystko fajnie, ale jakoś tak słabo wytłumaczone, ogólnie trochę słabizna.[/quote]
Kiepsko sÄ… pokazane dialogi. Ale reszta jest zrobiona perfekcyjnie

Howling Mad
nOOb
graphgraph
Oczywiście, że gothic (ale tylko 1-2-NK) przede wszystkim za klimat. Nigdy nie czułem się kozakiem zawsze trzeba było uważać a bo to nieuważny krok albo Ci pełzacz wyskoczył przed mache w ciemnej kopalni a Ty akurat trzymasz pochodnie w łapce.
Co do Morrowinda nie powiem że jakoś tragicznie jest czy coś ale ta wolność jakoś przeraża i zarazem przerasta człowieka,ale w Obliviona grało mi się przyjemnie i główny wątek skończyłem oraz trochę misji pobocznych w przerwie miedzy poważniejszymi zadaniami(a potem musiałem oddać płytę kumplowi)

Divi
Sunday gamer
graphgraph
Hunter napisał:
W tej grze (a zwłaszcza w pierwszej części) nikt nie uważa cię za bohatera, prędzej za kretyna, któremu wydaje się, że uratuje świat. Ciągle wiesz, że musisz się podporządkować zasadom, bo inaczej "w ryja" ;P

A Morrowind...mam, ale jakoś nigdy nie mogłem się doń przekonać. Niby wszystko fajnie, ale jakoś tak słabo wytłumaczone, ogólnie trochę słabizna. Może i gra nie jest liniowa, ale jest za to tak otwarta, że można się pogubić. W Gothicu też niekiedy trzeba pomyśleć, ale logicznie to składa się w jedną spójną całość.

Odpowiadając w temacie napisałbym identycznie. Po co mam się powtarzać. Mogę dodać, że dla mnie żadna część TES nie miała tego klimatu, który posiada Gothic.

Balka
Admin
graph
O:Gothic, czy The Elder Scrolls? 3 lat(a), 1 MiesiÄ…c temu Oklaski: 0
Grałem we wszystkie części Gothica, morrowinda i obliviona. Wszystkie trzy gothicki traktuję na takim samym poziome, obliwion też bardzo mi się podobał, chociaż wkurzyło mnie jak musiałem szukać lekarstwa na wampiryzm bo jakiś cholerny krwiopijca w śnie mnie dopadł. Reasumując obydwie serie podobają mi się tak samo.

Balka
Admin
graph
O:Gothic, czy The Elder Scrolls? 1 Rok, 10 mies. temu Oklaski: 0
Do mnie jednak bardziej przemawia TES a konkretnie Oblivion, lepiej mi się w to gra. Faktycznie Gothic ma wspaniałą fabułę ale jednak Oblivion ma to coś.

BigHunter
Sunday gamer
graphgraph
O:Gothic, czy The Elder Scrolls? 1 Rok, 10 mies. temu Oklaski: 1
Ja jestem za Gothicem. Mimo iż to w Oblivionie zobaczyłem więcej pięknych widoków to jakoś mnie ta gra nie przekonuje. W Gothica od początku grało mi się dobrze. Tam jest prawdziwe życie (praca, zlecenia bardzo podobne do tych z rzeczywistości). Fabularnie to również Gothic trzyma lepszy poziom. Ale to moje zdanie i zrozumiem jak ktoś się z nim nie zgodzi.

Do góry